Актуелно
0
0
0
s2smodern

Морамо да протресемо народ из летаргије, да помогнемо људима да победе безвољност. Главно питање политичке борбе у Србији је следеће - да ли ће овом земљом управљати један човек, или ћемо се изборити да милиони грађана морају да буду питани о стварима из јавног живота.

Ми у ЗЗС имамо план како та борба треба да буде вођена. ЗЗС је подржала Бриселски споразум. Нужно је да имамо, сви заједно, пуну слику о току преговора са Приштином. Инсистираћемо на томе да све стране испуњавају своје обавезе из Споразума како не бисмо успоравали наш пут ка ЕУ. Када смо били чланови ДС-а, а и после оснивања ЗЗС, подржали смо документа о сребреничкој трагедији. Подржаћемо сваку искрену дебату у Србији и региону о несрећној, непосредној прошлости нашег заједничког простора. У готово свим земљама ЕУ постоје снажни политички притисци, чак и неке одлуке институција, са захтевом да санкције Русији буду укинуте. Ми треба са нашим европским партнерима отворено да разговарамо о томе како ћемо ускладити спољну политику, каже за Данас Небојша Зеленовић, нови председник странке Заједно за Србију, одговарајући на питање да ли је спреман за искорак у односу на многе на политичкој сцени и залагање за признавање независности Косова, увођење санкција Русији и називање геноцида у Сребреници геноцидом.

Упитан шта није добро функционисало у странци док ју је водио Душан Петровић, а што ће он променити, он одговара да у животним и политичким приликама, какве су данас у Србији, ЗЗС функционише на најбољи могући начин.

- Наша политичка идеја је да милиони људи у Србији освоје слободу. Дакле, да институционално могу да одлучују о питањима јавног живота која су за њих важна. Постизање овог циља је предуслов за снажан развој економије, али и за достизање пуне политичке стабилности у нашој земљи и целом региону. На претходним изборима, са оваквом политиком, успели смо да се изборимо да останемо парламентарна странка, али и да, заједно са нашим коалиционим партнерима победимо на локалним изборима у Шапцу. У још десетак градова и општина ушли смо у локалне парламенте. У таквим околностима, странка је проценила да је дошло време да кренемо у офанзиву промовисања наше политичке идеје и организационо ширење. Одлучено је да терет вођења странке треба ја да прихватим и ту обавезу сам на Скупштини ЗЗС, у суботу, прихватио - каже он.

На питање хоће ли ЗЗС водити ка повратку у ДС, што предлаже Пајтић, или ка политичкој унији коју предлаже Тадић, Зеленовић одговара да прва ствар коју треба урадити јесте утврђивање шта је то темељна политичка ствар око које ће се сагласили.

- Како Србија треба да изгледа после Вучића. ЗЗС каже да је најважније институционализовање слободе грађана да одлучују о трошењу пореског новца у својим селима, насељима, општинама, градовима. Ми верујемо да је то пут да дође до великог буђења социјалне енергије у Србији. Верујемо да без таквог једног велеобрта у јавном животу, није могуће пронаћи излаз. О томе хоћу да причам са нашим политичким савезницима. Какву би форму та сарадња требало да има, најмање је важно - сматра он.

Како додаје, људе у Србији треба убедити да оружје за победу над кризом и лошим животом лежи у њиховим рукама.

- Морамо да протресемо народ из летаргије, да помогнемо људима да победе безвољност. Морамо да предложимо јасан план и да се око тога плана окупимо - закључује Небојша Зеленовић.

Снага лежи у великом буђењу грађана

На питање слаже ли се оценом да се ДС, из које и он потиче, свела на локалне лидере у појединим градовима, а који су њени изданци, он одговара: "Знам да имамо снаге да уђемо у нову политичку епоху. Србија не заслужује да живи овако. Снага лежи у великом буђењу грађана. Права слобода, чију садржину чине институционализована права на одлучивање о јавном животу наших грађана, величанствен су политички циљ. Верујем да ће се грађани Србије изборити за њега".

Извор: Данас, 11. јул 2016.

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |