Актуелно
0
0
0
s2smodern

"У Стразбур носим изјаве из којих се види који високопозиционирани државни функционери су кршили закон нудећи одборницима новац или привилегије ако пређу у СНС. Све су то кривична дела, а чинили су их људи који су блиски СНС, који су у СНС, као и високопозиционирани државни функционери."

Када у уторак 6. новембра пред Комитетом за мониторинг Савета Европе у Стразбуру буде изнео доказе о, како каже, „политичком криминалу“ у Србији, Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и председник странке Заједно за Србију, започеће, верује, процес који не може бити заташкан и угуран под тепих. Зеленовић очекује да би следећи састанак Комитета за мониторинг, у фебруару 2019, могао бити одржан у Србији, као и да ће Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе послати радну групу да на лицу места провери наводе о политичким притисцима којима су изложене опозиционе локалне самоуправе, али и други противници централне власти у Србији.

 

ПРЕД САВЕТОМ ЕВРОПЕ - О ПОЛИТИЧКОМ КРИМИНАЛУ У СРБИЈИ

Судећи по летошњој реакцији на иницијативу која је ујединила три опозиционе локалне самоуправе са различитим политичким предзнаком – Параћин, на чијем челу је Саша Пауновић из Демократске странке, Чајетину коју води Милан Стаматовић (Здрава Србија) и Шабац, чији је градоначелник уједно и председник странке Заједно за Србију – интернационализација проблема са којима су суочени људи у тим местима, али не само они, није баш пријатна за напредњачку власт.

Јер, када је у дневни ред јунске седнице Комитета за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти, одржане у Истанбулу, уврштена жалба коју је иницирао Пауновић, подржали Зеленовић и Стаматовић, али и још око 400 опозиционих одборника из целе земље, „побуњени“ председници локалних самоуправа позвани су на разговоре са представницима државе. Показало се, међутим, да позив није био баш искрен, о чему најбоље говори чињеница да први заказани састанак код министра за државну управу и локалну самоуправу Бранка Ружића није ни одржан зато што су, управо у том тренутку, активисти СНС из Чајетине заказали скуп са намером да руше тамошњу власт. Уместо „спуштања лопте“, интензивирана је кампања против непослушних самоуправа, чији су председници додатно оптужени за – издају. 

„Нисам ја неко ко иде да тужака своју државу по свету, како то сад покушавају да представе.“, каже Зеленовић. „То је такође један део кампање и притиска на мене и људе око мене. О свему што се дешава су одлично информисани и председник и премијер и министар Ружић. Поново сам им послао писмо да их известим да тамо идем и шта ћу тамо говорити. Ништа они по том питању нису предузели. Оно што се овде не говори, јесте да је Повеља о локалним властима коју је донео Савет Европе постала део нашег унутрашњег законодавства. У овом тренутку, режим у Србији тај закон крши драматично. Зато је Савет Европе права адреса за нас мало што је претекло.“

- Шта носите на ту адресу?

Припремили смо изјаве одборника Скупштине града Шапца, Чајетине, Параћина и сви дргих одборника у парламентима који су на неки начин били под притиском. Говоримо о сваковрсним притисцима који треба да доведу до тога да се злоупотреби изборна воља грађана, да се изврши притисак на људска, односно политичка права и слободе и да то води до тога да СНС буде једина власт у свакој локалној заједници.

- Је ли било тешко доћи до изјава?

Не. Те изјаве је можда било тешко прикупити пре годину и по дана, или две, али се људи полако ослобађају од невероватног медијског притиска и страха. 

- О каквим притисцима је реч?

Рецимо, осуђени ратни злочинац Веселин Шљиванчанин дође у пратњи председника општине Рума Слађана Манчића код нашег одборника који је мајор у пензији да му објасни да треба да промени веру за вечеру. С друге стране, неким одборницима је нуђен новац и различите привилегије да пређу у СНС. 

- Ко им је нудио новац?

О детаљима ћу говорити након што будем говорио у Стразбуру, али у свим изјавама које су људи потписали, које су преведене на енглески језик, лепо стоји који високопозиционирани државни функционери су кршили закон, покушавајући да одборницима ставе у извесност да ће добити некакав новац или привилегије на које не би могли имати права по закону, ако пређу у СНС. Сва та дела су кривична дела, а чинили су их људи који су блиски СНС, који су у СНС, као и високопозиционирани државни функционери. 

- Јесу ли овде поднете пријаве због тих дела?

Не на тај начин. Сад се жалимо Конгресу, а након тога ћемо видети шта ће од тих поступака бити процесуирано даље. Оно што ћемо још документовати то су притисци на чиновнике у градској администрацији од којих је тражено да признају полицијским службеницима да су урадили нешто што нису урадили и да смо ја или моји сарадници прекршили закон, што нисмо урадили, а све у циљу криминализације мене и мојих сарадника. Очигледно да је то политички пројекат који је у другим локалним самоуправама прошао некажњено, а доказ је да је од 2012, до локалних избора 2016, ухапшено 113 људи, од чега 34 председника општина и градоначеника, и да у читавом том процесу имате само три правосудно осуђујуће пресуде. 

Одмах да се разумемо, ја немам ништа против да било ко ради свој посао како треба – и инспекције, и полиција, и тужилаштво, и сви остали – али оно што ми имамо кроз изјаве људи који су били део тог система је да то нема никакве везе са професионалним односом, нити са редовним поступањем тих органа.

 

ДРЖАВА У СЛУЖБИ ПОЛИТИКЕ СНС

- И код вас је била полиција, и то из Новог Сада и Београда. Је ли завршена истрага?

Полицијска истрага је трајала пет недеља. Након што смо изашли у медијима и рекли шта се дешава, они су се повукли, па су се поново вратили, па поново повукли... У овом тренутку не знам чиме се бави истрага, али очигледно је да су застали онда када смо то осветлили онолико колико је било могуће. Да је то политички пројекат види се по томе што је непосредно пре покретања истраге у једном маргиналном порталу најављено да ће се то десити. И онда крену страшне оптужбе, криминализација мене и сваког мог сарадника, а након тога стижу полицијски органи који истражују баш то што је написано у тим медијима. 

- Нису само портали, и посланик Бобан Бирманчевић је јавно рекао да је поднео кривичну пријаву због наводне злоупотребе везане за 72 стана у власништву Шапца. 

То је једна у низ лажи. Он то говори уназад четири године, сваке седмице или сваке две недеље лансирају неку нову аферу којом се та прича додатно подгрева, али иза тога нема ништа. У једном поступку који је вођен против мене, где ми је спреман политички линч, онога тренуткa када је судија донела ослобађајућу пресуду, линч је преусмерен на њу, баш као што је усмерен на било ког грађанина који уради нешто што у том тренутку не одговара режиму. 

- Марко Ђурић каже да је један од приоритета СНС-а рушење власти у Шапцу, и да ће то радити са свим државним и партијским органима. Шта још очекујете да ће предузети?

Та реченица Марка Ђурића најбоље говори како изгледа тај политички пројекат. Мислим да је сваки мој коментар сувишан, осим што ћу и о томе причати у Стразбуру. То могу да повежем директно са поступањем полицијског службеника који каже чиновнику који ради на тендерима спровођеним у граду – "само кажи да су тендери намештени слободно, немој ништа да бринеш, иза свега тога стоји политика". Моје питање је – која политика? Чија је политика да се на тај начин злоупотребљавају и полицијски службеници и Тужилаштво, осим људи који су сад на власти? И ако је то политика, то је заиста бедан начин да се бавите политиком. 

 

ФИНАНСИЈСКИ ПРИТИСЦИ НА ОПОЗИЦИОНЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

- Шта подразумевате под финансијским малверзацијама о којима такође намеравате да говорите у Стразбуру?

Ова држава редовно финансира градове у Србији – којих има 28 – кроз текуће трансфере, за шта из државног буџета иде негде око седам милијарди динара годишње. Ти трансфери су неравноправно распоређени, тако да ми као град имамо најмање, сразмерно величини и броју становника. Остали градови, поред тог редовног трансфера који није равноправан, добијају нешто што је дискреционо право државе, односно министра или председника, премијерке. То су ненаменски трансфери. На њих се издваја 3.5 милијарди динара, од којих град Шабац није добио ни динара. Говорићу тамо и о дугу који држава има према граду, а то је пет милиона евра, сад у овом тренутку, уз оно за шта смо оштећени као град због неутемељених одлука. Рецимо, град Шабац има трансфер из буџета Србије од 299 а имао је 420 милиона динара. И нико не може да објасни где се деде 120 милиона динара годишње?! У последњих пет година, то је пет милиона евра само на једној позицији, без овога што се даје испод руке. Невероватно је да су неким градовима који су променили страну, као што је Лозница, која је дупло мања од Шапца, трансфери повећани са 240 на 540 милиона динара. Или, Бошко Ничић је за Зајечар добио једнкратно 430 милиона динара из тих ненаменских трансфера.

 

У ШАПЦУ ЈЕ УСПОСТАВЉЕН УРЕЂЕН СИСТЕМ У КОМЕ СВАКО РАДИ СВОЈ ПОСАО

- Ако радите у тако немогућим условима, одакле инвестиције о којим стално говорите?

Ми се никад нисмо борили за ове који долазе у Србију да добију све бесплатно и још да се да име улици по газди. Ми се боримо за озбиљне инвестиције. Ти људи знају да у Шапцу нема ништа бесплатно, али знају да постоји извесност да ће зарадити неки новац, тако што их неће нико малтретирати, што ће добити баш оно што су платили. Ми не продајемо ливаду, продајемо зону која кошта седам евра по квадрату, али онда можете да послујете у режиму слободне зоне, имате воду, канализацију, струју, пут, гас и све што вам је потребно. Ми гарантујемо да ћете добити грађевинску дозволу за мање од пет дана, да ћете добити употребну дозволу за мање од пет дана. Систем смо поставили тако да не морам ја да будем тај који ће да издаје људима команде за сваку ситницу у граду, него постоје службе које раде свој посао. Сад нам је од Фајненшл Тајмса стигло признање да имамо једну од најбољих слободних зона у Европи. Поред тога, град је добио признање од независне комисије новинара и стручњака да имамо најбољи приступ за довођење страних инвеститора. 

- Од NALED-а?

Да, то је NALED-ова награда. Добили смо од њих и награду за локалне услуге, односно за могућност да људи сами одлучују о свом новцу. Град Шабац је донео одлуку да сав новац који се уплати од пореза на имовину у месним заједницама на територији града остане у тим месним заједницама и да грађани на референдуму одлуче на шта ће новац бити потрошен. То је јединствена политика у Србији, а идеја нам је да отворимо прилику за велики број грађана да кажу шта је за њих најважније. Три пута нам је повећан приход од пореза на имовину у сеоским месним заједницама од тренутка када смо почели да примењујемо ту одлуку. Имали смо у педесетак сеоских заједница негде око 350.000 евра пореза на имовину, сад имамо милион евра, односно 117 милиона динара, а у градским 170 милиона динара. Све ће се трошити онако како грађани одлуче.

- Да ли би се грађани определили за прављење фонда Станислав Винавер и издавање сабраних дела Радомира Константиновића?

Управо су на изборима 2016. гласали хоће ли седам одсто за културу, као што је било претходних година, или ће да буде 0.6 одсто – јер је СНС тражио да се следи државна политика. Шапчани су гласали за културу. Могу само да будем поносан на ту чињеницу, јер ми нисмо њих ништа лагали, нема ту ништа скривено. Имали смо једноставне градске политике које су преточене у дотадашњи рад и људи су то могли да измере, да виде да ли им се исплати ово или оно. Ми смо добар доказ да, ако је могуће било победити Вучића у Шапцу, у Параћину, Чајетини, Старом Граду, на Новом Београду – да је могуће то урадити у целој Србији. Тајна је у томе да у Шапцу деца не чекају вртић, нема листе чекања, да имамо најбоље градске услуге по најнижим ценама у Србији, било да је у питању вода, грејање, канализација, чишћење града. Не знам зашто ви у Београду пристајете да платите дупло скупље грејање него ми у Шапцу? Код вас је дупло скупље грејање, код вас је депоновање смећа 65 евра по тони, а код нас 15 евра по тони... 

 

САВЕЗ ЗА СРБИЈУ: УДРУЖЕНИ У БОРБИ ЗА НОРМАЛНЕ И ПРИСТОЈНЕ ИЗБОРЕ

- Можда неке везе с тим има информисање, а управо сте, кроз Савез за Србију, почели борбу за слободне медије, као један од услова за одржавање фер избора. Очекујете скоро праламентарне изборе?

Ми морамо да пошаљемо јасну поруку грађанима да је направљен тај Савез, и да упркос медијској блокади људи треба да знају да ми постојимо. А ми постојимо, доста радимо и озбиљно сарађујемо на тим темама које су у фокусу. Потрудићемо се да изградимо организацију тако да буде спремна да се на било којим изборима равноправно бори. Ово сада нису равноправни услови и ја ћу и о томе говорити у Стразбуру. 

- Док разговарамо, још се чека коначни договор Савеза о евентуалном бојкоту избора у Кули Кладову и Дољевцу. Верујете ли да ће бити јединственог одговора?

Да. Морамо да будемо јединствени у свакој ситуацији. 

- Исто важи и за евентуални бојкот парламентарних избора, уколико не би било побољшања услова?

До сад смо били јединствени уз пуно изазова и притисака. Ми говоримо о слободи, о основним људским правима. Апсурдно је да се то дешава у 21. веку, али то је оно што нас је ујединило. Боримо се за то да дођемо до техничке владе која ће да припреми ову државу за нормалне, пристојне изборе. Тек на тим изборима грађани ће да кажу шта мисле о свакој од наших политика. У овом тренутку то није могуће.

(Интервју за недељник "НИН", 1. новембар 2018.г.)

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |