Актуелно
0
0
0
s2smodern

“Власт у Србији је под контролом Александра Вучића и странке на чијем је челу, Српске напредне странке. У локалним самоуправама у којима је СНС изгубила локалне изборе, већ више од шест година огроман број одборника је изложен притисцима централне власти са циљем да се апсолутно све у Србији стави под контролу централне власт. Циљ СНС је да, без избора, од опозиције постане власт. Ово политичко насиље у Србији се зове прекомпоновање“, рекао је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, у свом излагању пред Саветом Европе.

Зеленовић, председник странке Заједно за Србију и један од оснивача Савеза за Србију, одржао је говор на 35. седници Конгреса локалних и регионалних власти СЕ на позив представника тог тела. Извештај градоначелника Шапца о злоупотребама републичке власти и кршењу грађанских и политичких права у Србији је уједно и наставак дебате започете пред Саветом Европе 28. јуна у Истанбулу, где се говорило о притисцима напредњачке власти на Параћин, Чајетину и Шабац.

Управо ова три града заједно су покренула иницијативу да се Зеленовић обрати СЕ уз подршку 448 одборника из целе Србије. Зеленовић је данас у оквиру дебате на тему „Градоначелници под притиском“ представио европској јавности проблеме и изазове са којима се сусрећу управе малобројних градова у Србији у којима владајућа Српска напредна странка нема већинсу подршку становништва.

“Централна власт злоупотребљава полицију, тајну службу и врши притисак на судове да би спречила изабране представнике да обављају своју дужност. Од 2012. до данас, у 35 од 170 локалних самоуправа је дошло до поменутог прекомпоновања, управо због тих притисака. То су тешке повреде члана 7 став 1 Европске повеље о локалној самоуправи који се односи на услове вршења овлашћења на локалном нивоу. Услови под којима раде представници изабрани на локалном нивоу треба да су такви да обезбеђују слободно обављање њихових функција”, нагласио је Зеленовић. Он је објаснио да покушаји „прекомпоновања“ у пракси изгледају тако што се врше притисци на одборнике, који су власници мандата, како би они прешли у СНС и омогућили тој странци да оствари власт.

„Постоји 40 документованих изјава одборника из целе Србије о нуђењу новца, функција, отпуштањима са посла, злоупотребама институција и државних органа како би се прекрајала изборна воља грађана“, навео је Зеленовић. Он је навео и неке од у домаћој јавности познатијих афера, и покушаја притисака на локалну власт као што је изградња гондоле у општини Чајетина и опструкције од стране централне власти. Ту су оптужбе министарке Зоране Михајловић о председнику општине Чајетина Милану Стаматовићу без доказа или судских одлука, захтеви председника Основног суда колегама да се осуди градоначелник Зеленовић, разбијање бирачких кутија у Параћину и Шапцу или потешкоће за формирање власти у Владимирцима. Све ове случајеве, уз бруталне медијске кампање против опозиције, Зеленовић је поменуо у свом обраћању европским колегама.

Градоначелник Шапца навео је и да је један од највећих видова притисака на локалну самоуправу – финансијски – контролом буџета за рад управе, који одређује држава, односно централна власт.

“Не постоји никакво објашњење ни образложење зашто се новац дели на овај начин, осим што мој град добија два и по милиона, а Зајечар, који је приближно исте величине, добија шест милиона, осим чињенице да је њихов градоначелник решио да промени своје политичко опредељење након освојених избора и пређе у СНС. Видите, то толико кошта у Србији”, закључио је Зеленовић.

Након његовог говора пред представницима локалних власти из Европе, за реч је замолио и Зоран Перишић, бивши градоначелник Ниша и члан владајуће Српске напредне странке који је на Конгрес дошао као један од учесника. Он је у времену предвиђеном за питања и дебату истакао да наводи градоначелника Шапца нису истинити, те да се централна власт у Србији према свим општинама односи „равноправно и избалансирано“.

– Ниједна општина није занемарена и међу бројним аргументима који говоре у прилог томе је и да је држава обезбедила инвестиције у вредности од 10 милиона евра за отварање фабрике Јазаки и нова радна места, навео је Перишић. Уз то он је поменуо и улагања у комуналну и енергетску инфраструктуру као ресурсе којима држава помаже локалној средини. Перишић је истакао и да је општина Чајетина „једина која није желела да спроведе е-управу у Европи“.

У оквиру дебате „Градоначелници под притиском“, на којој је Зеленовић говорио, своја искуства о вођењу локалних управа изнели су и Жан-Ив Ками, специјални саветник за међународне односе делегације града Париза, и Андрзеј Поравски, извршни директор удружења градова Пољске.

 

Притисци напредњака пред долазак

Како се приближавала сесија у Стразбуру, насртаји и притисци напредњака постали су све јачи, а у те сврхе чак су се ангажовали и државни органи. Градску власт Шапца су током пет недеља окупирале новосадска полиција и инспекције користећи бројне непримерне оптужбе и инсинуације. Такође, напредњачки посланици, одборници и јуришници званично али и ширењем лажних вести на све начине врше притисак на градоначелника Зеленовића. Он је више пута оповргао све ове оптужбе у јавности. Најновију кривичну пријаву против градоначелника поднео је народни посланик СНС Бобан Бирманчевић због наводне малверзације са 72 стана у власништву града. Такође се јавно тврди да је Зеленовић учествовао у куповини гласова током локалних избора 2016. године, као и да је оштетио градски буџет. Зеленовић је у више наврата демантовао ове наводе пружајући јавности бројне доказе да наведене малверзације и не постоје најављујући тужбе против оних који су их износили.

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |