Актуелно
0
0
0
s2smodern

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић најавио је да ће у Београду, 7. фебруара, бити одржано заседање Комитета за мониторинг Конгреса регионалних и локалних самоуправа, што је одлучено, како каже, након његовог излагања у том телу Савета Европе, у ком је говорио о уценама и претњама и прекомпоновању власти на локалу у Србији.

Градоначелник Шапца је почетком новембра говорио на седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе у Стразбуру о стању демократије у Србији. У обраћању конгресу, испричао је да су средине у којима није на власти Српска напредна странка изложене претњама и уценама, а указао је и на феномен "прекомпоновања власти" на локалу.

Зеленовић прича да је овај конгрес једно од највиших тела у Савета Европе (СЕ), и да је тамо отишао да укаже на проблеме с којима се суочавају локалне самоуправе, а којима се крши Повеља (СЕ) о локалним самоуправама, која је и код нас ратификована као закон. "Ишао сам да објасним како се та повеља код нас крши, како се крши закон и како иза свега тога стоји један озбиљан политички криминал", рекао је Зеленовић.

Зеленовић каже да је на ту седницу позван као гост, а да му је позив упутио генерални секретар Андреас Кифер. Тврди да је сада Србија сврстана у групу земаља као што су Молдавија и Турска, где се политички противници озбиљно прогоне и затварају.

"Политички криминал је криминал који подразумева прављење кривичних дела и кршење права да би се остварили политички циљеви, и то је оно што ради СНС под управом Александра Вучића уназад шест година", каже Зеленовић.

Наводи да је на Конгресу представио доказе за то да су током и пре избора у Мионици, Оџацима и Врбасу људи пребијани и тучени. Наводи да је документовао и прекомпоновање власти у 35 локалних самоуправа (од укупно 170) од 2012. до 2016, а да за тај феномен, ту реч, у Конгресу никад нису ни чули. Представио сам им методе којима се до тога долази, навео је гостујући у "Pressingu".

 

“Задатак ове власти је да сваког ко је против њих прво криминализује, а онда прогласи издајником. То вам се дешава било да сте у позоришту, било да сте карикатуриста, било да имате неки проблем са здравственим системом, каже Зеленовић.”

 

Зеленовић каже да је на Конгресу указао на то да је 113 људи, представника странака, лишено слободе, провлачено кроз медијско блато, да је међу њима 34 градоначелника и председника општина. "Ниједан од њих 34 није осуђен, укупно постоје само три правоснажне пресуде, а у највећем броју случајева немамо никакву евиденцију како се завршило", каже гост Н1, истичући да се ради о периоду од 2012. до данас.

Зеленовић је најавио да ће у Београду бити одржано заседање Комитета за мониторинг Конгреса регионалних и локалних самоуправа, 7. фебруара, који је, након његовог излагања одмах донео одлуку да заседа у нашем главном граду. Он очекује да ће се, после тога, успоставити мониторинг у Србији којим ће се током 2019. пратити шта се дешава. Заседање у Београду ће организовати Параћин, Чајетина и Шабац.

Каже да желе да све што се дешава покрену и пред телима ЕУ.

У Србији постоји 7 тачака у којима СНС није на власти (од 170), али Нови Београд и Стари град немају статус локалне самоуправе, мада се председник општине Стари град Марко Бастаћ придружио иницијативи, наводи гост Прессинга. Ћићевцу и Свилајнцу је упућен, такође, позив, да уђу у све ово (с Параћином, Чајетином и Шапцем), али немам неку повратну информацију, наводи. Свуда је ситуација иста у ових 7 општина - нисте за СНС, ви ништа не можете да урадите за ваш град, не може да се развија, под сталним сте притиском таблоида, истиче Зеленовић.

Министарка дође и за председника општине Чајетина (Милана Стаматовића), који је шест пута изабран тамо, каже да се пита кад ће да буде ухапшен, "зато што је криминалац", каже Зеленовић.

"Задатак ове власти је да сваког ко је против њих прво криминализује, а онда прогласи издајником, то вам се дешава било да сте у позоришту, било да сте карикатуриста, било да имате неки проблем са здравственим системом... Прво је издајник, а онда буде криминалац или обоје истовремено", закључује.

 

"Политички комесари СНС за "компоновање" власти на локалу" 

 

{youtube}d-IimEnW5Vc{/youtube}

Говорећи о моделима вршења прекомпоновања власти, Зеленовић је рекао да се на људе врше притисци, да им се даје мито, нуде им се места у јавним предузећима, функције и директорске позиције... Наводи да је једној одборници прећено да ће јој син остати без посла у јавној служби, ако не пређе у СНС.

За такве послове, тврди, постоје политички комесари СНС. Зеленовић каже да је за град Шабац и западну Србију СНС комесар извесни Маловић, "иначе бивши таксиста, који је сада извршни директор у Ер Србија". "Он је шеф полицији, тужилаштву, суду издаје команде", наводи Зеленовић који каже да је то документовао и у Стразбуру. Тврди да председник суда у Шапцу дели флајере за време кампање СНС, и подноси извештаје о раду суда том Маловићу, "његовом регионалном шефу".

 

“Говорећи о СзС, каже да они нису, како их називају, савез против Вучића, већ савез за слободне изборе, који има план како да се ствари промене. Имамо идеју да се успостави техничка влада која ће да припреми државу за нормалне изборе, да људи слободно кажу шта мисле, каже Зеленовић.”

 

"Ја кад о томе причам с људима у иностранству и ЕУ они не могу да верују да је та ствар могућа... На колегијуму суда у Шапцу, где се одлучивало о некаквом поступку против мене, један од судија изјави да суткиња у том предмету против мене, мора да нађе начин да ме осуди, јер они све то дугују СНС... То је таква повреда свих могућих прописа и то је питање цивилизацијских тековина у нашем друштву", каже Зеленовић. Он додаје да се и та суткиња и жалила на то да су вршили притисак на њу да донесе осуђујућу пресуду у поступку против њега.

У Шапцу смо били под опсадом пет недеља, дошла је полиција из Београда и Новог Сада, и то се видело да то није нормално поступање полиције, да су они дошли с одређеним циљем, каже гост Н1. Наводи и да су и данас били, да долазе периодично, прикупљају доказе и траже проблеме у пословању. Тврди да се у Шапцу ради по закону и да он нема ништа против рада надлежних институција, али да је овде реч о политичком пројекту.

Прекомпоновање власти објаснио је на примеру одборника Продана Панића који је дао изјаву у којој каже, према речима Зеленовића, да су по њега послали возача, одвезли га у Београд код Маловића, који му је понудио да пређе у СНС и на папиру, наводно, написао - од 15 до 25 хиљада евра. 

Каже да се прекомпоновање врши поткупљивањем људи или тиме да им се живот учини толико тешким да немају избора него да пређу на "другу страну". Ту постоји озбиљна злоупотреба институција, инспекција, постоје ситуације кад кажу - ако не пређеш код нас, добићеш отказ сутра, шаљу се привредницима инспектори, набраја Желеновић.

Он је посебно нагласио то што је "осуђени ратни злочинац Веселин Шљиванчанин убеђивао Сретена Живанића, шабачког одборника, да промени страну", наводећо да он агитује за СНС.

 

У Лучанима армије људи да СНС победи

У Лучанима сам видео преко 10 аутомобила из Панчева, људи запослених у јавним предузећима, на "привременом раду" у том месту, где секу дрва старачким домаћинствима, иду у продавнице за њих, каже Зеленовић. На оснивачки скуп СзС није смео да дође ниједан запослени, нити члан породице запослених у Милану Благојевићу (Наменска), јер им је, тврди Зеленовић, запрећено.

Имате армије људе који круже Гучом и Лучанима а који имају задатак да ураде све што треба да СНС победи, додаје. Каже да ће у Лучанима бити јако тешко, али да ће се СзС борити.

 

"Захтевам да врате паре грађанима Шапца"

Наводи да се за Шабац сада мање издваја из буџетских прихода, да је раније било 3,5 милиона евра, а сада 2,5, иако је у питању град са 116.000 становника, док Лозница, која је удаљена 50-ак километара, са 70.000 становниика добија 4,5 милиона евра. Сматра да је разлог што је градоначелник тог места прешао у СНС.

Наводи да Граду Шапцу дугују 12 милиона евра, и још пет за базен и имовину коју не могу да добију због непоступања одређених институција. Тужио сам Владу зато што нам дугују милион и по за базен, а они нам сутра пошаљу полицију, тврди гост "Pressinga".

Упитан о примедбама ДРИ које се тичу управљања финансијама у Граду Шапцу, Зеленовић каже да су извештајем (ДРИ) утврђене неусаглашености у књиговоственим билансима и евиденцијама, али тврди да нема малверзација, проневера и штета по буџет. Наводи да се радило о књиговодственим пропустима, о тврди да су отклоњени у року који им је дат.

Извор: TVN1, "Pressing", 13.11.2018. 

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |