Актуелно
0
0
0
s2smodern

[У наставку представљамо интегралну верзију обраћања Небојше Зеленовића, градоначелника Шапца и председника странке Заједно за Србију, пред Комитетом локалних и регионалних власти Савета Европе у Стразбуру, 6. новембра 2018. године. Зеленовић је у оквиру дебате "Градоначелници под притиском" говорио о начинима и техникама деловања републичких власти у Србији према опозиционим локалним самоуправама и политичком криминалу владајуће Српске напредне странке. Усмено обраћање пратила је детаљнија презентација свих навода у електронској форми, подржана прикупљеним доказима о сваком од њих.]

_____________

 

"Господине председниче, чланови Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе,

Желео бих да вам се захвалим на позиву и могућности да вам се обратим и говорим о драматичним догађајима у Србији, догађајима који иду у правцу гушења локалне демократије, политичког плурализма и спречавања учешћа грађана у процесима представничке демократије.

Желим да нагласим да нисам дошао овде да се жалим. Положај опозиције у Србији очигледно јесте тежак. Међутим, тема мог излагања превазилази околности неправедних услова политичког надметања.  Овде је реч о основним вредностима Савета Европе и Европске повеље о локалној самоуправи.

Како ја разумем, принципи локалне демократије у нашим земљама заснивају се на заштити високих стандарда у функционисању демократских институција, оних које су најближе грађанима. Повеља захтева од нас да гарантујемо политичку, административну и финансијску независност локалних власти.

Показаћемо да су сва ова три стуба у Србији нападнута само у оним градовима и општинама у којима није на власти владајућа Српска напредна странка председника Александра Вучића.

{youtube}E0x1EZiSwC4{/youtube}

 

У овом тренутку, омча се све више стеже и сада је само 3 од 170 општина независно од контроле Српске напредне странке. То су: Шабац, Параћин и Чајетина. Ја данас овде говорим у име ове три локалне самоуправе и њихових 185.000 становника, као и још 448 одборника опозиције у 40 општина и градова у Србији. Странке које представљамо, имају различите политичке програме, али имамо један заједнички именитељ - сви смо под сталним притиском јер нисмо под контролом централне владе и владајуће странке.

Веома је лако доказати да се институције система и владавина закона примјењују селективно. Полицијски истражитељи, порески службеници, провладини таблоиди, прогоне само оне који се не сматрају лојалним централној влади, без обзира на закон и на вољу грађана који су гласали за нас у локалу.

Као држава уговорница Европске повеље о локалној самоуправи, Србија би требало да поштује обавезе које проистичу из Повеље.

Ипак, ево примера сузбијања локалне демократије у Србији:

1. Почећу са кршењем Члана 3. који гарантује слободне изборе и тајно гласање.

Локални избори у Србији данас редовно су праћени насиљем на бирачким местима и отвореним претњама бирачима и кандидатима. Године 2013. Данило Бобић из Врбаса и Данко Павловић из Оџака, кандидати Демократске странке, физички су нападнути током изборне кампање. Милан Гавриловић нападнут је 2014. године.

2. Свакодневно смо сведоци озбиљних повреда члана 7. Повеље којим се гарантује слободно вршење овлашћења изабраних представника у локалним органима власти.

Од 2012. године, владајућа странка увела је методе мењања воље бирача и манипулације изборним резултатима насилним путем. Због притисака Српске напредне странке одборничка већина у локалним самоуправама прекомпонована је у 35 од 170 општина и градова. Методе којима се врши притисак на чланове Скупштине су: нуђење мита, политичких позиција у институцијама власти, претњама отпуштањем са посла, и злоупотребом институција.

Имамо доказе да републичка влада злоупотребљава полицију и тајну службу да врши притисак на судове и спречава изабране представнике да обављају своје дужности.

У мом граду Шапцу, владајућа странка покушала је да спречи верификацију мандата новоизабраних одборника насиљем. На тај начин изборни пораз постаје узрок нереда и повод за блокаду функционисања демократски изабраних институција.

Од 2012. године ухапшено је 34 бивших градоначелника који нису припадали СНС-у, уз велику медијску кампању и блаћење политичких противника у таблоидима. До данашњег дана ниједан од приведених политичара није правоснажно осуђен.  

Нас тројица, градоначелници Шапца, Параћина и Чајетине, под сталним смо нападом владиних званичника и провладиних медија, са намером да нас криминализују.

Недавно,  у априлу ове године група активиста у пратњи припадника обезбеђења ноћних клубова, покушала да се пробије у Општину Параћин, покушавајуц́и да прекине седницу Скупштине. Њихов план био је да прекину редован рад и покушају да изазову превремене изборе.

"Време је да председник Чајетине Милан Стаматовић одговора пред судским властима за сва кривична дела у његовој општини." Ову изјаву није дао државни тужилац, већ министар у Влади Републике Србије и потпредседник Српске напредне странке. 

Још једна изјава високог званичника СНС-а: "Један од главних циљева Српске напредне странке је да у Шапцу добијемо нову, бољу, некорумпирану власт. Ја вам кажем да ће државни органи Републике Србије учинити све од себе да промене ту ситуацију ".

У Шапцу смо у ситуацији да пријавимо и незаконите притиске на правосуђе. Судија Биљана Мраовић је жртва притисака и медијског линча због своје одлуке да донесе ослобађајућу пресуду у предмету против мене као градоначелника Шапца због наводног неодговорног трошења буџетских средстава. Она је утврдила да нема доказа за ове наводе, али  убрзо након тога председник суда и једна судиница су јој саопштили, цитирам: "Морате пронаћи начин да га осудите, дугујемо то Српској напредној странци" .

Прилажемо и исказе сведока о политичким притисцима којима су били изложени. Сретен Живанић, пензионисани мајор Војске Југославије и одборник Скупштине града Шапца, потврдио је да је у његову кућу дошао Веселин Шљиванчанин, осуђени ратни злочинац, како би му рекао да треба да се прикључи владајућој странци.  Владан Вујанић, такође одборник из Шапца, и власник приватног предузећа, изјавио је да му је поручено како ће од министра пољопривреде добити државну субвенцију за своје пословање ако подржи СНС.

3. Желим да наведем и примере кршења члана 9 Повеље, односно права локалних власти на сопствене финансијке изворе.

Ми смо под сталним финансијским притиском републичке владе. Многи пројекти и трансфери су блокирани због ове ситуације. Новац који се додељује из државног буџета преноси се само на основу критеријума политичке припадности. На пример, у 2017. години, општине и градови којима управља владајућа странка примили су просечно 6 милиона евра средстава кроз текуће трансфере и из буџетске резерве. Три локалне самоуправе које води опозиција добило је у просеку 1,9 милиона евра. Град Лесковац са 138.000 становника добио је 12 милиона евра, а Шабац са 112.000 становника добио је 2,5 милиона евра. Зајечар је добио 3,6 милиона евра за прекомпоновање већине у Скупштини. То је била цена да одборници из опозиције пређу у владајућу партију, без обзира на вољу бирача.

Члан 9 Повеље такође наглашава да ће локалне власти бити адекватно консултоване о начину доделе  средстава из фондова. Држава тренутно дугује 5 милиона евра граду Шапцу. Национални фонд за развој никада није испунио уговорну обавезу од 1 милион евра за реконструкцију Градског базена. Републичка влада такође блокира могућност граду да управља својом имовином у вредности од 4 милиона евра.

4. Када је у питању кршење одредаба из члана 4. Повеље који говори о ширини овлашћења локалне самоуправе и њиховом праву да буду консултовани о питањима која их се директно тичу, наводимо и следећи пример.

Дечији вртић у Параћину има озбиљне проблеме у функционисању. Разлог је у томе што нису им није издата дозволу за запошљавање 40 наставника и другог неопходног особља за рад у вртићу, који издаје републичка влада.

Градови Параћин и Шабац имају најмање запослених у јавном сектору по броју становника. Само да илуструјем. Шабац са 112.414 становника има 1422 запосленика, а Панчево 120.881 становника има 2280 запослених.

У Чајетини, супротно одредбама Повеље да овлашћења која се дају локалној самоуправи морају бити ексклузивна, Влада Србије је одлучила да преузме та овлаштења и управља грађевинским земљиштем уместо општине.

5. Повреде члана 8 односе се на принцип ограничене административне контроле над локалним властима.

Један од примера кршења овог члана је у Чајетини, где Влада директно саботира пројекат изградње жичаре у вредности од 13 милиона евра.

Даме и господо, обавештен сам да вам је дистрибуирана електронска верзија моје презентације која садржи више конкретних података. Такође, све наведено можемо поткрепити доказима:  изјавама сведока, финансијска документа, медијске наслове, које вам можемо послати на захтев.

И коначно желим да кажем. Припадам генерацији која је покренула борбу за демократију под режимом Слободана Милошевицћа. Искрено верујем да вецћина грађана Србије жели више демократије и више правде. Међутим, у заробљеној држави у којој сада живимо, све је теже да грађани слободно гласају, слободно бирају и слободно изражавају своју вољу. Стога вас позивам да процените примену Европске повеље о локалној самоуправи у Србији данас, и да нам помогнете да обезбедимо услове за демократске и фер услове политичког такмичења.  

Захваљујем вам се на овој прилици и на пажњи."

(Видео-материјал: Телевизија Шабац/Youtube)

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |