Из градова и општина
0
0
0
s2smodern

У Шапцу је свечано отворена фирма "Selettra WB doo", једанаеста италијанска компанија у том граду.
Отварању су присуствовали амбасадор Италије у Србији Карло Ла Кашо, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и Лука Антогнози, извршни директор фирме "Selettra WB doo".

"Присуство италијанских фирми на територији Шапца је резултат одличне сарадње тих компанија са Градском управом. Шабац је град у ком послује једанаест италијански фирми, које запошљавају више од 450 људи", оценио је амбасадор Италије и додао је Шабац у овом тренутку град са највећим бројем италијанских предузећа у Србији.

Он је навео да је Италија један од најзначајнијих пословних и економских партнера Србије и да обе стране раде на јачању сарадње и пословања.

"У нама увек можете наћи подршку, ми на располагање стављамо финансијска средства, људске ресурсе и искуства, а све у циљу заједничког раста", истакао је амбасадор Ла Кашо.

Градоначелник Небојша Зеленовић је подсетио да су у Шабац од почетка ове године дошле три нове италијанске фирме.

"Шабац је показао да је најбоље место за инвестције у Србији. Имамо највећу индустријску зону и најбоље услове за пословање. Нама није важно да ли су компаније италијанске, немачке, аустријске или српске, ми се према свакој фирми опходимо на исти начин", рекао је Зеленовић и додао да је град Шабац "доказ да и без субвенција инвестиције могу да дођу у неки град".

Извршни директор фирме "Selettra WB doo" Лука Антогнози рекао је да је поносан што се компанија проширила и на територију Шапца.

"Овде смо нашли добру сарадњу са управом града и надам се да ћемо бити успешни и у раду. Прошле године смо почели истраживање овог региона и дошли до закључка о изузетној сарадњи Италије и Србије, што је сигурно заслуга амбасаде Италије у Србији", истакао је Антогнози.

У наставку посете, представници Амбасаде Италије и Града Шапца посетили су две италијанске компаније "Pasubio" и "SBE Serbia", фирме које успешно послују на шабачкој територији.

0
0
0
s2smodern

На данашњи дан пре 27 година, на новинарском задатку на територији Баније, убијена је четворочлана екипа шабачког дописништва РТС-а.

На путу Петриња-Глина из заседе је пуцано на новинара и уредника дописништва РТС-а из Шапца Зорана Амиџића, сниматеља Бору Петровића и његовог асистента Дејана Милићевића, као и уредника Радио Шапца Сретена Илића.

У знак сећања на страдале новинаре, у Шапцу је данас испред зграде из које су кренули на последњи задатак, откривено спомен-обележје.

Постављању споменика присуствовао је и први човек Шапца Небојша Зеленовић који том приликом није могао да задржи ни сузе.

"Ја не знам зашто овај споменик није постављен раније... Сви су ме питали, стварно не знам и право да вам кажем - више ме се не тиче. Јако је важно да знате да је ово један слободарски град у коме могу да се отворе све најважније теме, у ком може слободно да се прича о свему. Слободно! Новинари штите ту слободу", истакао је Зеленовић.

Извор: ТВ Н1

0
0
0
s2smodern

Градоначелник Небојша Зеленовић за “Вечерње новости” о даљем развоју града, друштвеној реформи, председничким изборима, националном идентитету...

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић чврсто је решен да током 2017. године у град на Сави доведе све инвеститоре са којима је локална управа преговарала током 2016. Реализацију недавно усвојене Стратегије развоја града лично сматра питањем живота и смрти, а откад је на челном месту Заједно за Србију заменио оснивача те странке Душана Петровића, "осумњичен" је и да се спрема да истакне кандидатуру за председника Србије.

* Које послове сматрате најважнијим у 2017. години?

- Да се реализује све што смо испреговарали са домаћим и страним привредницима. И, наравно, да људи почну да раде. То значи да ће у компанијама "Јазаки", "Монди", СБЕ, "Голд пак" и "БМ Славија", бити посла за 1.900 људи, а још толико код немачких, италијанских и турских инвеститора. Врло смо близу да потпишемо уговор са италијанском компанијом, која шије седишта за аутомобилску индустрију. Имамо турску компанију заинтресовану да гради бродоградилиште. На помолу је и једно изненађење у прехрамбеној индустрији, а та индустрија је баш оно што Шапцу недостаје. Фабрика која ће овде заживети биће попут наше некадашње "Шапчанке", а то би знатно унапредило пољопривреду.

* Колико је реална недавно усвојена Стратегија развоја града до 2020. године?

- Нисмо је правили да бисмо је имали на папиру. Кад та стратегија не би била реализована, сматрао бих то личним поразом. И те како је реална. Трудили смо се да одржава потребе највећег броја Шапчана и зато смо укључили велики број грађана и добили стратешки документ. Људи из Сталне конференције градова и општина, који су нам помагали, сматрају да је ово једна од најбољих стратегија у чијој су изради учествовали. Процес је трајао више од године.

* Често поручујете да ваша политика укључује суштинску децентрализацију, да нико не сме бити заборављен, да сви имају право да се лече, да зараде више...

- Желимо да имамо градске општине у којима се гласа као у Швајцарској. Сваког пута, кад год је то могуће, да буде непосредно одлучивање грађана. А то значи реорганизацију локалне управе, али и оснивање таквих градских општина. Оне неће бити овакве какве сада функционишу по Србији, са надлежностима мањим него месне заједнице. Такође, веома нам је важно да у Шапцу остваримо политику да нико не буде заборављен, што конкретно значи социјалну и здравствену заштиту за све и нову, појачану мрежу здравствених станица. Треба нам и још станова за социјално становање, између осталог и да бисмо разрешили проблем ромских и неурбанизованих насеља, да нелегално и неусловно становање претворимо у интегрисано социјално и да ти људи стварно имају кров над главом.

* У Шапцу сте, најпре, међу школарцима, а последњих месеци и међу осталим грађанима, покренули и тему националног идентитета. А идемо ка евроинтеграцијама. Да ли је у питању нека шабачка новотарија?

- Јесте и није! Ми Срби хоћемо да будемо део неког великог света и да се глобализујемо, а да заиста не знамо ни ко смо, ни шта смо. Е да се у том свету не бисмо изгубили, наша идеја овде у Шапцу, граду на једној великој реци, јесте да сву нашу децу научимо да пливају. Баш сву. Да их после не буде срамота што не знају. У наредном периоду, учићемо да пецамо, али и да играмо народно коло. И деца и одрасли! Срамота је да људи наших година не знају да играју коло...

* Зна ли градоначелник Шапца да игра коло?

- Зна!

* Нисте нас уверили!

- Да сте нас пратили у кампањама, видели бисте како играм по селима. Све у шеснаест!

 

У ТРЦИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА?

* НА седницама шабачког локалног парламента прозивани сте и за то да, наводно, намеравате да се кандидујете на предстојећим председничким изборима. Има ли у томе истине?

- Кандидат за председника државе, испред странака којима ја припадам, а верујем да припадам блоку демократских опозиционих странака, требало би да буде неко ко, за почетак, може и да победи. У овој земљи, могу слободно да кажем, не постоји развојна политика, злоупотребљавају се институције и таблоидизује се јавни живот. И то генерално није добро. Из свих тих разлога сматрам да опозиција треба да се уједини, овако или онако. И да има једног кандидата који може да победи.

 

СВИ ШКОЛАРЦИ У ЈЕДНОЈ СМЕНИ?

* Једна од тема које се у Шапцу све чешће истичу у први план јесте и својеврсна реформа школства. О чему се ради? 

- Смишљамо начин како да сва деца иду у једну смену и како да обезбедимо новац за то да имамо дужи боравак у школи. Да настава не почиње пре осам и да траје до четири, да се заврши организованим радом домаћих задатака, па да ђаци иду кућама релаксирани... За почетак, потребне су нам две или три додатне зграде у граду, како бисмо растеретили матичне школе. Имали бисмо појачано улагање у осмогодишње школе, јер бисмо их допунили и спортским садржајима, односно салама. И онда је само питање са ресорним министарством да ли може да подржи додатни рад учитеља и наставника.

Извор: "Вечерње новости", 3. јануар 2017.

0
0
0
s2smodern

Град Шабац и његов градоначелник Небојша Зеленовић представљали су Србију на Самиту градоначелника паметних градова на Тајвану у оквиру Smart City Summita.

Национална алијанса за локални економски развој (NALED), у договору са Представништвом Тајвана у Будимпешти, препоручила је да град Шабац буде представник и промотер Србије на овом Самиту, на ком су учествовала 54 градоначелника из 46 држава света.

Градоначелници су на форуму разговарали о томе како креирати технолошка решења за пружање ефикасних услуга грађанима и привреди. Шабац је на самиту разговарао о сарадњи и разменио искуства с другим градовима у области „паметних“ решења у управи.

Небојша Зеленовић је говорио о Градском базену у Шапцу који користи три врсте енергије, затим о замени живиних сијалица новом ЛЕД расветом, пројекту изолације стамбених објеката и партиципативном буџетирању. Шабац се на Тајвану представио и као град повољан за улагање, а Зеленовић је истакао да је са поједностављеним административним процедурама град увео широк спектар подстицаја за инвеститоре.

- То је резултирало највећом инвестицијом у Србији у 2016. У Шабац је дошла јапанска мултинационална компанија „Јазаки“. Ове године „Јазаки“ гради најмодернију производну халу у нашој Северозападној индустријској зони - рекао је Зеленовић.

Пошто паметне технологије захтевају и информатичке стручњаке, а код нас их нема довољно, Зеленовић је на Самиту навео пример програма информатичког образовања који су довели до стварања локалне заједнице од скоро 1.000 Јava програмера, што је издвојило Шабац у односу на много веће градове.

- Уочавамо и признајемо значај паметних технологија и приступ на пољу одрживе енергије, у области образовања, економији и администрацији. Као град који је вековима био најиновативнија заједница у Србији, тежимо да унапређујемо дух предузетништва, да усвајамо нове технологије и омогућимо квалитетнији живот. Дочекујемо иноваторе и инвеститоре у наш град - дођите у Шабац да стварамо будућност заједно - закључио је Зеленовић.

Извор: "Блиц", 28.02.2017; фото: Промо

© 2013-2021 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |