Савез за Србију
0
0
0
s2smodern

Савез за Србију донео је наду и веру да су промене могуће. Уједињени око циља да живимо у пристојној земљи у којој се власт бира и смењује на поштеним изборима, заједно са десетинама хиљада слободумних грађана на улицама Србије ушли смо у 2019.годину.

Потписали смо Споразум са народом којим се целокупна опозиција обавезала да неће учествовати у Вучићевој изборној фарси и да ћемо се борити и на крају изборити за фер изборне услове.

Целу годину обележили су протести који су заједно са свакодневним активностима Савеза за Србију коначно уздрмали ауторитарни Вучићев поредак заснован на цензури медија, притисцима, принуди чак милион људи да као капиларни гласови на силу гласају за режим који је заснован на општем безакоњу.

Успели смо и да пробудимо међународну заједницу, сада је и Европи и целом свету јасно да у Србији постоји проблем, да смо неслободна земља и да смо одлучни у намери да сва права опозиција стане уз грађане који траже не само бојкот избора већ и бојкот општег лудила које је власт произвела.

Како је година одмицала СЗС је све више и све организованије раскринкавао Вучићев поредак а крај године сачекали смо са небројеним аферама власти од којих су најшокантније нелегална трговина оружјем и производња марихуане. На видело је испливала и чињеница да власт 230.000 људи третира као модерне робове запослене не одређено време. То су људи који са својим породицама сваких 6 месеци чекају на продужење уговора о раду, односно чекају пресуду партијских комесара која зависи од присуства Вучићевим скуповима, сакупљања сигурних гласова, контролисаног писања хвалоспева о вођи на друштвеним мрежама и блаћења свакога ко другачије мисли.

Грађане смо у доброј мери ослободили страха и сви заједно, са још више вере, уз све израженији оптимизам наставићемо следеће године да се боримо за елементарне услове за нормалан политички живот.

Успели смо да променимо атмосферу у друштву, створили су се услови да Београдски универзитет одузимањем лажне докторске титуле Синиши Маоом покаже да је могуће да заштити своју аутономију и кредибилтиет, створила се атмосфера у којој је узбуњивач Александар Обрадовић проговорио о лоповлуку власти у Крушику – све то је било незамисливо пре само годину дана.

И поред тога,Србија вољом режима улази у све дубљу политичку кризу која ће ескалирати уколико власт не одустане од одржавања неслободних избора. Бојкотом таквих избора од стране опозиције, Вучић ће изгубити легитимитет а ми ћемо одлучно и без калкулисања вршити притисак колико год буде требало. Наглашавам да бојкот није циљ, већ средство да дођемо до слободних и поштених избора. То је једини начин да власт оде мирним путем и да се избегне грађански сукоб који може имати несагледиве последице. Нема сумње: као и сваки тоталитарни режим, и овај ће се урушити под налетом жеље за слободом огромне већине грађана Србије. Режим ће завршити на сметлишту историје - тамо где му је и место, а грађани ће поново имати прилику да се на изборима слободно изјашњавају о политичким програмима и да својом вољом бирају визију развоја земље.

Небојша Зеленовић

један од оснивача Савеза за Србију

председник Заједно за Србију

0
0
0
s2smodern

[У наставку представљамо ауторски текст председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, председника Заједно за Србију Небојше Зеленовића и потпредседника Демократске странке Дејана Николића објављен на познатом европском порталу "Еурактив" са седиштем у Бриселу, а на тему алармантног назадовања Србије на путу евроинтеграција под вођством Александра Вучића:] 

* * *

"Годинама се сматрало да је на Западном Балкану Србија једна од земаља која најбрже напредује ка чланству у Европској унији, као једна од две земље која је отпочела преговоре о приступању ЕУ.

Нажалост, мало тога је истинито у овој перцепцији, сматрају представници српске опозиције.

Србија се суочава са драматичном регресијом демократије од 2012. године од када је Српска напредна странка председника Александра Вучића дошла на власт. Протеклих година сведоци смо препорода ауторитарног режима које је у потпуности заробило државу.

Најбољи пример је чињеница да је у Србији једно од најгорих регресија стања слободе медија у свету.

0
0
0
s2smodern

У наставку представљамо интегралну верзију говора Небојше Зеленовића, председника Заједно за Србију и градоначелника Шапца, на уводном делу скупа у Европском парламенту одржаног 11. децембра 2019. године. Овај скуп је организовала Социјалистичка и Демократска Парламентарна група у Европском парламенту, са циљем да се опозицији у Србији да прилика да представи тешку ситуацију са којом се суочава у Србији пред парламентарне изборе који треба да буду одржани на пролеће наредне године. Српску опозицију су, поред Небојше Зеленовића, представљали и  председник Странке Слободе и Правде Драган Ђилас и потпредседник Демократске странке Дејан Николић. 

* * *

"Даме и господо,

Част ми је што данас имам прилику да овде, пред вама, представим истину о тешкој, и како време пролази све тежој, политичкој кризи у мојој земљи, Србији. Током последњих неколико година, Србија се суочила са изузетно озбиљним назадовањем на пољу демократских реформи, услед чега се с пуним правом може рећи да је Србија данас заробљена држава* са медијима под пуном контролом режима. Упркос томе, Србија је јуче отворила још једно поглавље у процесу придруживања Европској унији. Ово је једна невероватна ситуација. 

Дозволите ми да нагласим одмах на почетку: мој стратешки приоритет као председника странке Заједно за Србију јесте, и увек ће остати, придруживање Србије Европској унији. Но, не може бити сумње да руски, кинески и други спољни утицаји континуирано јачају у Србији. А ипак, када питате грађане Србије где желе да њихова деца одрастају, они ће у далеко највећем броју случајева без дилеме одговорити да је то Европска унија. Иако само чланство у ЕУ може представљати један апстрактан, не до краја јасан концепт за многе грађане Србије, оно што они без дилеме желе јесте да живе у земљи уређеној по угледу на развијене земље ЕУ. Конкретно, желе да живе у земљи у којој ће имати прилику да стекну квалитетно образовање, где ће имати добар систем здравствене заштите, у којој је владавина закона реалност живота, а не само фраза која се појављује у медијима. Изнад свега, грађани Србије желе државу у којој ће њихова деца желети да остану да живе, и заједно граде бољу будућност. Једини начин да ови циљеви, ове основне потребе пристојног човека, буду достигнути јесте кроз чланство у ЕУ. Ми снажно рачунамо на вашу подршку на овом тешком, али неопходном, путу суштинских структурних промена у нашој земљи.

Моје искуство као градоначелника Шапца ми говори да најбржи пут до успостављања демократског друштва јесте укључивање грађана у процесе доношења одлука. Ми у Шапцу имамо највећи програм буџетирања кроз грађанску партиципацију у Србији. Баш ове недеље, 100.000 грађана Шапца је имало прилику да гласањем одлучи на који ће начин бити утрошена два милиона евра њиховог новца, прикупљеног кроз опорезивање. И сви предлози о којима се гласало били су упућени од стране самих грађана, са циљем унапређивања квалитета живота у њиховом крају. У Србији, наплата пореза генерално увек је била изазовно питање. Увођењем овог програма, порески приходи у граду Шапцу увећани су три пута. Ово је непорецив доказ чињенице да укључивање грађана у одлучивање води до најзначајнијег стуба демократије: успостављања поверења. 

Ми смо свесни да Србија не може да напредује сама. Наш успех зависи и од успеха наших комшија. Из управо ових разлога, Шабац има опсежну прекограничну сарадњу са градовима у Хрватској, Босни и Херцеговини и Албанији, између осталих. Лично сам посебно поносан на пројекат реализован са општином Пећ на Косову где смо искористили наше богато искуство из Шапца да обучимо седам српских и седам албанских породица да заједно узгајају јагоде. Очекујемо да видимо дословне плодове њиховог заједничког рада овог пролећа. И управо на овом месту, дозволите ми да јасно кажем: ја сам у потпуности посвећен нормализацији односа са Косовом. Ми не можемо наставити да бежимо од тог проблема, и желимо да будемо део његовог решења. Данас вам, са овог места, јасно говорим: без нормализације, ни наши грађани ни наша земља не могу да напредују.

Ми смо имплементирали и многе друге успешне програме. Тренутно, радимо на увођењу Система финансијског менаџемнта и контроле који ће успоставити пуну транспарентност и спречити случајеве корупције када су јавне финансије у питању. Верујем да демократска власт која нема ништа да сакрије не може имати било какав проблем са успостављањем таквог система. Па ипак, мој град, Шабац, је прва локална самоуправа у Србији која ће имплементирати тај систем, иако је то била обавеза за Србију током последњих 10 година. Сви ови примери добре праксе могу бити једноставно и брзо преузети и од стране других градова и општина у Србији, што представља важан део политичког програма за који се Заједно за Србију, и ја као њен председник, залажемо. 

Но, упркос свим овим позитивним примерима, данас сам овде, пред вама, у тренутку када је ситуација у Србији изузетно тешка, када је држава заробљена, а медији стављени под пуну контролу режима. 

Ове године, први узбуњивач високе категорије у Србији, господин Александар Обрадовић, открио је велики корупционашки скандал – повезаност оца министра унутрашњих послова Србије са сумњивим пословима трговине оружјем. Уместо да заштити господина Обрадовића, јавни тужилац је на ово реаговао тако што га је ухапсио. Овај случај представља јасан показатељ чињенице да је Србија „заробљена држава“, и да су у Србији „заробљене“ све кључне државне институције, укључујући правосудни систем. 

Ситуацију додатно погоршава тотална заробљеност медијског простора у Србији, у коме је немогуће чути иједну реч која одступа од реторике режима. Дословно сви они који се осмеле да на било који начин критикују режим бивају немилосрдно нападнути од стране режимске пропагандне машинерије – од стране про-режимских новинара, професора, судија, чак и глумаца. Драматично погоршавање слободе медија у Србији забележено је и потврђено од стране дословно свих независних посматрача. Само ове године, Србија је пала за 14 места на светској ранг-листи индекса слободе медија. Од 2014. године, пали смо за 36 места на овој листи. Режимска контрола над медијима је, такође, наведена као централни разлог из кога је међународна организација Freedom House у свом извештају деградирала статус Србије из „слободне“ у „делимично слободну“ државу. Из ових разлога, ми као опозиција захтевамо хитну смену свих чланова Регулаторног тела за електронске медије Србије (РЕМ), чији је посао да надзире стање у медијском простору. 

У Србији не може бити слободних и поштених избора док не ослободимо медије и наше институције. Поред тога што се нити један једини глас противника режима не може чути у медијима, ми у Србији имамо ситуацију где је бирачко тело изложено притисцима који су потпуно астрономски. Само један пример: ми у Србији имамо скоро четврт милиона људи у јавном сектору који су запослени преко уговора на одређено време, закључених на врло кратке рокове. Ти уговори истичу баш непосредно пре термин за који се најављују избори, и биће обновљени само ако ти запослени обезбеде доказ да су на изборима гласали за владајућу странку. А када у обзир узмемо и чланове породица тих људи који су, суштински, уцењени, доћи ћемо до цифре од преко 20% бирачког тела у Србији.

Ми смо данас овде, пред вама, јер желимо да покажемо да је опозиција уједињена у посвећености демократској Србији у којој влада закон. Нажалост, тренутно стање заробљености државе и медија је приморало  већину опозиционих странака да најаве бојкот избора који се планирају за пролеће. Бојкот није наш циљ, већ средство којим желимо да произведемо ситуацију у којој ће морати да се напокон заиста и истински разговара о будућности наше земље.

Већ две године уназад сам захтевао да се отпочне са посредованим дијалогом са влашћу о унапређивању изборних услова. Режим се тек у августу ове године сагласио да се уђе у такве разговоре, у тренутку када су знали да је прексано да би се спровеле било какве суштинске промене за изборе који треба да буду на пролеће наредне године. Свеједно, ја желим да захвалим Тањи Фајон за њену посвећеност дијалогу под посредовањем ЕУ током протеклих пар месеци. Веома ценимо труд кога сте уложили. 

Сада од свих вас тражим да се поново укључите у дешавања на Западном Балкану, и посебно у Србији, како бисмо заједничким снагама покушали да спречимо ескалације криза у будућности. Потребна нам је ваша помоћ у ширењу истине о ситуацији у Србији, како би на режим у Београду био извршен притисак да спроведе истинске и суштинске реформе, које ће користити и Србији и Европској унији. У овоме смо заједно. 

У духу социјалдемократије, желео бих да вам се захвалим на солидарности. Сада очекујем и надам се да ћемо заједнички радити на придруживању Србије Европској породици, којој по праву припада.

 

-----------------------

*заробљена држава (state capture) - "ситуација у којој се одлуке у једној држави доносе са циљем задовољавања одређених приватних интереса, укључујући доношење одлука у замену за нетранспарентне и нелегалне накнаде представника приватних интереса исплаћене јавним званичницима, уместо у складу са јавним интересима утврђеним кроз демократски процес. Стање "заробљености државе" наступа када су основна правила игре обликована у складу са интересима појединаца и група, уместо у складу са општим националним интересима." - Енциклопедија Британика (Encyclopedia Britannica).

0
0
0
s2smodern

Један од лидера Савеза за Србију и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић рекао је да избор нових чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) неће допринети демократизацији друштва и неће променити одлуку СзС о бојкоту.

Зеленовић је за Данас рекао да ће "пет послушника заменити пет послушника" и да то није основ да опозиција промени одлуку и изађе на предстојеће изборе.

Он је оценио да је замена чланова Савета Рем провидан покушај да се пошаље лажна порука о наводном попуштању власти и наводној спремности да се дозволе поштени избори.

"Циљ је да се доведу у заблуду и домаћа јавност и међународна заједница и да се покуша приволети нека од првих опозиционих странка да изађе на изборе, али то се неће догодити јер нико више у Србији није толико наиван", рекао је Зеленовић.

Он је поновио да опозиција захтева да свих девет чланова РЕМ буду врхунски и потпуни професионалци који имају лични интегритет.

(Фото: Н1)

0
0
0
s2smodern

Председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић ће у среду говорити у Европском парламенту у Бриселу на тему политичке ситуације у Србији.

Зеленовић је на свом Twitter профилу навео да ће у ЕП говорити о "свим аспектима ауторитарног Вучићевог режима и одсуству минимума услова за нормалан политички живот, без кога нема ни слободних избора."

Зеленовић ће, заједно са друга два представника опозиционих странака окупљених у Савезу за Србију - председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом и потпредседником Демократске странке Дејаном Николићем - учествовати на скупу у организацији Социјалистичке и Демократске парламентарне групе (Socialist and Democratic Group, S&D Group) у Европском парламенту.

"Социјалистичка и Демократска парламентарна група организује скуп високог нивоа заједно са опозицијом у Србији. Циљ скупа је давање прилике представницима опозиције да представе тешку ситуацију са којом се суочавају пред парламентарне изборе у Србији, који би требало да буду спроведени наредног пролећа." - наведено је на сајту ове парламентарне групе.

© 2013-2021 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |